5 φυτά για να φυτέψεις το καλοκαίρι! 🌺

♕pinterest @annabethbradley // flora

Καλοκαίρι είναι, έχουμε περισσότερο χρόνο απ' ότι μέσα στην χρονιά για να περιποιηθούμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Και, φυσικά, θέλουμε κάθε μέρα που βγαίνουμε στον κήπο να βλέπουμε τα όμορφα ανθισμένα φυτά μας και να νιώθουμε περήφανοι/ες! 

Γι' αυτό συγκέντρωσα εδώ τα αγαπημένα μου φυτά για το καλοκαίρι :


1) Αζαλέα- Ροδόδενδρο  


Αποτέλεσμα εικόνας για αζάλεα

 Οι αζαλέες είναι φυτά ύψους 15-40 εκατοστών. Τα φύλλα τους είναι ελικοειδώς διατεταγμένα και ωοειδή. Τα άνθη τους είναι μονά ή διπλά, φούξια, ροζ, λευκά, πορτοκαλί, κόκκινα και άλλα. Ανθοφορεί κατά το τέλος της άνοιξης και για περίπου δύο μήνες. Απαιτούν πλούσια και όξινα εδάφη ενώ δεν αντέχουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι είναι καλύτερο να βρίσκονται σε σκιερά και υγρά μέρη. Είναι σχετικά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

2) Βουκαϊνβίλλια (;!!)
 

Αποτέλεσμα εικόνας για βουκαμβίλια κυκλαδες

 Η Βουκαϊνβίλλια είναι αειθαλές ανρριχώμενο φυτό που φτάνει και ξεπερνάει σε ύψος τα 10 μέτρα. Κατάγεται από τη νότια Αμερική. Τα άνθη του είναι κίτρινα σωληνοτά και φύονται ανα τρία στη μέση τριών βράκτιων φύλλων που έχουν χρώμα ερυθρό, ιώδες, πορτοκαλί ή λευκό. Τα άνθη εμφανίζονται τέλος άνοιξης και διατηρούνται έως και το φθινόπωρο. Είναι ευαίσθητο στο κρύο ενώ, αντέχει στην ξηρασία και προτιμά τις ηλιαζόμενες θέσεις. 

3) Γαρίφαλο
 Αποτέλεσμα εικόνας για γαρίφαλο

 Το γαρίφαλο είναι ποώδες πολυετές φυτό που κατάγεται από τις χώρες της Μεσογείου. Το ύψος του κυμαίνεται από 40 έως 80 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και στενά. Τα άνθη του είναι μεγάλα, αρωματικά, μονόχρωμα ή δίχρωμα. Υπάρχουν ποικιλίες με λευκά, κίτρινα, ρόδινα, κόκκινα, μωβ και άλλου χρώματος άνθη. Η άνθηση ξεκινά από τα μέσα της άνοιξης και διαρκεί έως και τα μέσα του φθινοπώρου. Αναπτύσσεται καλύτερα σε αμμώδη εδάφη και σε ηλιόλουστες θέσεις. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. 

4) Ζέρμπερα
 Αποτέλεσμα εικόνας για ζέρμπερα


 Η ζέρμπερα είναι πολυετές ποώδες φυτό που καλλιεργείται σαν ετήσιο του καλοκαιριού. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Νοτίου Αφρικής. Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 20-60 εκατοστά. Τα άνθη του υπάρχουν σε ποικιλία χρωμάτων όπως, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί. Η άνθηση στον κήπο διαρκεί από το τέλος της άνοιξης έως και τέλος καλοκαιριού. Θέλει εδάφη ελαφρά, γόνιμα και σχετικά υγρά. Προτιμά τις ηλιαζόμενες θέσεις. 

5) Τριανταφυλλιά

 Αποτέλεσμα εικόνας για τριανταφυλλιά λευκή

 Η τριανταφυλλιά είναι πολυετές φυλλοβόλο ή αειθαλές, θαμνώσεις ή αναρριχώμενο φυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και πολλές χιλιάδες υβρίδια. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος 25-30 εκατοστά, οι θαμνώδεις ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος τα 60-70 εκατοστά, τις δενδρώδεις τριανταφυλλιές που μπορεί να φτάσουν το 1,50-1,80 μέτρα και οι αναρριχώμενες ποικιλίες που μπορεί να φτάσουν τα 6 ή και περισσότερα μέτρα. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3-7 φυλλάρια, οωειδή κι οδοντωτά. Φέρει άκανθες. Τα άνθη του μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, ανάλογα την ποικιλία, να βγαίνουν πολλά μαζί ή ένα επάκριο άνθος και να είναι αρωματικά ή όχι. Τα άνθη υπάρχουν σε όλα τα χρώματα. Επιθυμεί αμμοαργιλώδη ή αργιλώδη εδάφη και μέτρια ηλιαζόμενες θέσεις.


 (Ps. Τα αγαπημένα μου είναι τα λευκά τριαντάφυλλα!)


 

Σχόλια